Születés Hete 2018

Az idei és egyben hetedik nagyváradi Születés Hete rendezvény központi témája a baba körül forog. 
Megnyitó
2018. május 7, hétfő, 17.30 óra
A hetet egy bárányfelhőről szóló mesével kezdjük, melyre természetesen szeretettel várjuk a család apraját-nagyját.
 
Babák fejlődése
2018. május 7, hétfő 18 óra
A várandósság és szülés is nagy kihívás egy nő számára, de a szülés után új időszámítás kezdődik. Felelőssé válunk egy új kis életért és ezt nem tanították sehol, nem lehet felkészülni a nap mint nap fölbukkanó újdonságokra. Mi az, ami még természetes, mi az, ami miatt már meg kell ijednünk és szakember segítségére szorulunk. Egy új anyuka rengeteg jó tanácsot kap, saját édesanyjától, anyósától. Kire hallgassunk: a családra, barátnőkre? Segítenek ilyenkor minket az ösztönök? Szakemberek és édesanyák segítenek most nektek felkészülni a baba fogadására.
Előadók: Camerzan Orsolya hordozási tanácsadó, Cosma Sonja dúla, dr. Pásztai Annamária fogorvos, Debreczeni Ilona gyógytornász, Szabó Orsolya, dúla, Wagner Andrea logopédus
h1
h2h3h4
Ciróka-maróka foglalkozás
2018. május 8, kedd, 17 óra
kedd0A gyerekek és a szülők együtt játszanak, kacagnak, mondókáznak, énekelnek és táncolnak. A játék történhet a szőnyegen, a széken, anya vagy apa ölében és karjában vagy éppen a levegőbe repítve. A mondókázás után, fogadjuk állandó kicsi vendégünket Makkát és az ő barátait, akik minden alkalommal meglepetésekkel készülnek a gyerekeknek. A mondókák és népdalok kizárólag népi eredetű és többségében bihari gyűjtésekből választottuk, hiszen fontosnak tartjuk, hogy minden gyerek megismerkedjen azokkal a mondókákkal, énekekkel, amiket nagymamáinktól tanultunk. Nagymamáink játékötleteit, mondókáit és a hozzá tartozó csattanókat ismét leemeljük a poros polcokról és az anyukák elé tárjuk, játékos, vidám, közösségépítő formában. A mondókák és énekek anyaga alkalmazkodik az évszakokhoz, az ünnepekörökhöz, jeles napokhoz is.
Előadó: Rácz Kitti, óvodapedagógus, Hegyesi Imola, óvodapedagógus, Ciróka-maróka
A baba és a számok
2018. május 8, kedd 18 óra
kedd1kedd2A számok értelmetlensége. A szoptatott csecsemő normái az első napokban. A szoptatott csecsemő normái az első napok után. Számok igény szerint!
,,Nem lehet mindent megszámolni ami fontos, és nem minden fontos amit meglehet számolni” Albert Einstein
Előadók: Bruncsák Anna, Kovács Katalin önkéntes szoptatási tanácsadók, Maternet Egyesület
 
Szülés körüli segítők
2018. május 9, szerda, 18 óra
Gyermekünk világrajövetele életünk egyik legmeghatározóbb eseménye, amelyet fontos döntések meghozatala előz meg. Egyik ilyen döntés, hogy kit tisztelünk meg azzal, hogy jelen lehet a szülésünknél. Nem csoda, hogy a kismamák tele vannak kérdésekkel a segítség megválasztásával kapcsolatban. Vajon végig velem lesz a szülész-nőgyógyászom? Mi a különbség a bábai és az orvosi modell között? Mi a különbség a bába és a szülésznő munkája között? Na és ki a dúla? Miért érdemes dúlát fogadni, ha velem lesz a párom? Egy kötetlen beszélgetésre hívunk téged, amelynek során választ kaphatsz kérdéseidre és megtudhatod, hogy meddig terjed a szaksegítség kompetenciájának határa valamint hogyan egészítheti ki munkájukat az asszonytársi segítők jelenléte.
Előadók: Dr. Laczikó Szidónia szülész-nőgyógyász szakorvos, Dr. Németh Mónika független bába, Cosma Sonja dúla, Szabó Orsolya dúla
sze1
sze2
sze3 sze4
Szülésindulás, szülésindítás
2018. május 10, csütörtök, 18 óra
csu1A szülés megindulása több tényező, körülmény egyidejű fennállása mellett következik be, de minden részletét még ma sem ismerjük pontosan. Nyilván akkor indul el a szülés, amikor eljön az ideje. De vajon mennyire meghatározó a kiírt dátum? Van-e okunk, van-e jogunk arra, hogy a szülést megindítsuk? Emellett és ez ellen szóló érvek sokasága az, amelyek figyelembevétele határozza meg a család és az egészségügyi személyzet által közösen meghozott döntését.
Előadó: Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász szakorvos
 
Az oxitocin rejtelmei
2018. május 10, csütörtök, kb.18.40 óra
csu2Az előadás rövid ismertetést ad a centrális oxytocin rendszerről, kiemelve, hogy a szüléshez kapcsolódó hormonok ismert szomatikus hatásukon túl mint neurotranszmitterek számos érzelmi, motivációs és tudatállapot-módosító hatással is vannak a szülő nőre. Emellett az oxytocinnal kapcsolatos újabb adatokból nyújtok rövid áttekintést. E vizsgálatok eljutottak a „humán” szintre az állatmodellek után, így egyre izgalmasabb követnünk, milyen szerepe lehet a szülő-gyerek kapcsolat illetve a család kötődési folyamatiban e rendszernek. Sajnos számos szülészeti rutin beavatkozás illetve körülmény akadályozza e rendszer természetes működését, megbontva a finoman hangolt neurokémiai egyensúlyt.
Előadó: Varga Katalin, PhD. DSc. egyetemi tanár, az MTA doktora, ELTE Pszichológiai Intézet /Affektív Pszichológia Tanszék / Tanszékvezető
 
Az anyák kompetenciája
2018. május 10, csütörtök, kb.19.20 óra
csu3A szülés ősidők óta a női test termékenységének áldott eredménye. Az orvostudomány fejlődése nagy segítséget nyújtott abban, hogy az esetlegesen bekövetkező szövődmények megoldhatók legyenek. Eközben azonban az egészségügy átvette a szülés körüli irányítást, így az anyák kompetenciája ebben a kérdésben fokozatosan csökkent. Mára a császármetszések száma olyan mértéket ölt, amely a szülni tudást alapjaiban kérdőjelezi meg. Vajon valóban elfelejtettek a nők szülni?
Előadók: H. Kondor Kata szülésznő, perinatális szaktanácsadó
Kerekítő baba-mama foglalkozás
2018. május 11, péntek, 17 óra
p0Mondókázás, zenei nevelés és bábos torna 0-3 éves kisgyerekeknek.
Az óvodát megelőző korosztály életében a legfontosabb és legmeghatározóbb kapcsolat az anya- gyermek, család- gyermek kapcsolata. A Kerekítő foglalkozásokon közösségi élmény alakul ki, a gyermekek megfigyelik, hogy mi magunk, sokan és sokfélék, hogyan tudjuk együtt jól érezni magunkat. A foglalkozások ismétlődő felépítése növeli a gyermekek biztonságérzetét. A mondókák és dalok hazavihetők.
Előadó: Sziráczki Katalin, Nagyváradi Kerekítő
 
Fogantatástól találkozásig: A magzat útja a beágyazódástól az első ölelésig
2018. május 11, péntek, 18 óra
pA szülészet tankönyvekben szinte minden benne van a vajúdás-szülés menetéről. Arról is, hogy a magzat hogyan fejlődik a méhben, a szervei hogyan és mikor alakulnak ki. Milyen az útja az anyai testből a szülőcsatornán át, kifelé, a kinti találkozáshoz. Ezeket az ismereteket az anatómián megalapozódott élettan tudománya mind le is írja. Míg a szülés menetét már évezredek óta tudták, csupán a műfogások és a szülés körül segítők csapata változott a századok alatt, addig arról vaj mi kevés volt az információ és az akadémikus tudás, hogy a magzatnak mi lehet a dolga méhen belül. Van-e dolga egyáltalán? Csinál-e valamit a benti mozgáson kívül. Természetesen fejlődik, növekszik. Azonban csak az utóbbi évezredekben került a kutatások és a megfigyelések középpontjába az, ahogy a magzat megéli a várandósság alatti létet, ahogyan – valószínű – megélheti a megszületését. Ezekről a témákról lesz szó az előadásomban és a meghallgatása közben felmerülő kérdések válaszaiban.
Előadó: Nováky Rita szülésznő, perinatális szaktanácsadó, Perinatus Alapítvány
Idén is adományokat gyűjtűnk Böjte Csaba nagyváradi gyermekei részére. A Szent Angéla Ház felújításra szorúl, kérjük aki teheti támogassa a gyermekotthont pénzadományokkal. Az felajánlásokat várjuk a Születés Hete teljes ideje alatt a Posticumban, Teiului utca 26 szám alatt. Köszönjük!
SzAH