Születés Hete 2019

A nagyváradi Születés Hete rendezvény idei programja a következő:

Női erő hívogató – női kör
2019. május 6, hétfő, 18 óra
A Születés Hete rendezvénysorozat 2003-ban indult útnak Magyarországon, minden évben Anyák napjával (május első vasárnapja) kezdődött. Azóta szinte egész éves rendezvénnyé nőtte ki magát. Nagyváradon a kezdetek óta Anyák napjához kötve indítjuk a hetet, így lesz ez idén is. Az idei megnyitót szeretnénk különlegessé tenni, szeretnénk összehívni egy női kört, egy olyan női kört, amelyben megtapasztalhatod a saját és a kör erejét egyaránt. És vajon mi is a mi legfőbb erőnk? A teremtés: legyen szó egy fizikai gyermek foganásáról vagy egy szellemi gyermek létrehozásáról. Anyaság mindkettő, hiszen mindkettőt szeretettel, elfogadással növesztjük magunkban, majd hagyjuk, hogy kivirágozzék a maga útján míg mi mindig ott leszünk, hogy gondoskodjunk róla amikor igényli.
A női kör összehívói: Cosma Sonja, Hoffmann Kinga és Szabó Orsolya, a Holdvirág Dúla Kör dúlái

Kerekítő baba-mama foglalkozás
2019. május 7, kedd, 17 óra
Mondókázás, zenei nevelés és bábos torna 0-3 éves kisgyerekeknek
Az óvodát megelőző korosztály életében a legfontosabb és legmeghatározóbb kapcsolat az anya-, gyermek, család-gyermek kapcsolata. A Kerekítő foglalkozásokon közösségi élmény alakul ki, a gyermekek megfigyelik, hogy mi magunk, sokan és sokfélék, hogyan tudjuk együtt jól érezni magunkat. A foglalkozások ismétlődő felépítése növeli a gyermekek biztonságérzetét. A mondókák és dalok hazavihetőek.
Foglalkozásvezető: Sziráczki Katalin, Nagyváradi Kerekítő

Szoptatástámogatás a gyakorlatban
2019. május 7, kedd, 18 óra
Milyen lépéseket tehet egy kismama és a családja, hogy az elmélet gyakorlattá váljon?
Az Egészségügyi Világszervezet friss ajánlást dolgozott ki a szoptatási tanácsadás globális alkalmazásáról. Szeretnénk, ha minden szoptatni vágyó és szoptató édesanya hozzáférne a neki járó támogatáshoz és információhoz.
Előadók: Bruncsák Anna és Kovács Katalin, önkéntes szoptatási tanácsadók, Maternet Egyesület, Nagyvárad

Gyerekjóga 6-12 éves korosztálynak
2019. május 7, kedd, 18 óra
A jóga a test-lélek-szellem harmóniáját megalkotva gyógyít és egyensúlyt teremt. A gyermekjóga mindezt a gyermekek nyelvére fordítja le. Mesés, játékos, kalandos formában végezzük a gyakorlást, mely során légző-, koncentrációs- , egyensúly- és tartásjavító gyakorlatokkal ismerkedünk. A jóga hatására nő a gyerekek állóképessége, könnyebben kezelik a stresszt, erősödik külső és belső tartásuk, empatikusabban lesznek társaikkal szemben. A rendszeres gyakorlás támogatja a test- és éntudat kialakulását, önbizalmat és pozitív testképet ad, javítja a magatartást.
Ha elmúltál már 6 éves, de nem vagy még 13, szeretettel várlak egy különleges utazásra! Gyere, szállj fel Te is velünk a jógahajóra és evezzünk együtt a Nyugalom szigetére!
Az eseményre érdemes előre regisztrálni, mert a létszám korlátozott (max. 12 fő). Kérlek privát üzenetet küldj a Csepp Joga számára!
Csepregi Janka Zsófia, okleveles gyerek-, női- és gerincjóga oktató

Kismamajóga
2019. május 8, szerda, 17 óra

A kismamajóga amellett, hogy a várandóság időszakát megkönnyiti felkészülést is nyújt a szülésre, nem csak fizikailag, de mentálisan is. A foglalkozásokon lágy, folyamatos mozgásban végzett gyakorlatok segítik a szükséges izmok megerősítését és megnyújtását. Légzőgyakorlatok és relaxációs technika segítségével oldódik a félelem és a feszültség és edződik meg a koncentrációs készség. Egyes kutatások szerint valamennyi szülésfelkészítő módszer közül a leghasznosabbnak bizonyulnak az úgynevezett testközpontú szülésfelkészítők, amelyek a hallott vagy olvasott, informativ tudás helyett megtapasztalt, testi szintű tudást közvetítenek.
Hoffmann Kinga, kismamajóga oktató

Az ember a szülész-nőgyógyász és dúla mögött
2019. május 8, szerda, 18:30 óra

Ha a gyermekünk születésére gondolunk, mindenki ugyanazt szeretné: egészséges babát és anyukát. Fontos azonban, hogy ez az egészség ne csak testi egészségre korlátozódjon, hanem figyelembe vegyük a lelki folyamatokat is amelyek anyává, családdá alakítanak minket. Éppen ezért fontos tudnunk ki az, aki ebben a testi és lelki folyamatban mellettünk van. Az orvos a szaktudásával áll mellettünk, de a fehér köpeny alatt ő is ugyanolyan ember mint mi magunk, még akkor is ha életmentő szuper erőt tulajdonítunk neki és úgy gondoljuk, hogy mindig mindenre tudnia kell a megfelelő választ. A dúla jelenléte megerősítő, megnyugtató, de vajon ő maga mindig nyugodt és erős, hiszen ő is ember a hivatása mögött. Várunk szeretettel, ha megszeretnéd ismerni a szülés körüli segítőket egy kicsit közelebbről is, nem csak szakmai szempontból. Gyere el, ha érdekel, hogy nekünk milyen érzés végigkísérni egy nőt a várandóság során, majd a vajúdás és szülés pillanataiban.
Előadók: Dr. Laczikó Szidónia szülész-nőgyógyász szakorvos, Cosma Sonja dúla, Hoffmann Kinga dúla, Szabó Orsolya dúla

LoveYourBelly
2019. május 9, csütörtök, 17 óra
Rövid ismertető és ingyenes állapotfelmérés
Cosma Sonja, LoveYourBelly oktató

Edzőteremben az anyasággal: interaktív workshop édesanyáknak
2019. május 9, csütörtök, 18 óra

Erősítő gyakorlatok feszesebb, rugalmasabb, elégedettséget hozó anyai szerepekre.
Milyen szerepeim vannak még az anyaságon kívül, hogy hatnak ezek egymásra, melyik erősíti az anyai izomcsoportot? Melyek az anyaságon belüli, kívüli szerepeim? Hogyan támogatják ezek egymást? Milyen erőforrásokat jelentenek számomra ezek a szerepek?
A műhelymunkát vezeti: Kovács Éva és Makai-Dimény Judit, pszicho terapeuták

Férfikör

2019. május 9, csütörtök, 18 óra
Mi lehet az a téma 2019-ben Nagyváradon, amit jobb nők jelenléte nélkül megbeszélni? Hát én erre nagyon kíváncsi vagyok és úgy tűnik sikerül is megteremteni erre a teret. Szóval, ha eljöttök, akkor remélem tényleg fontos témák kerülnek elő és nem sportról, autókról, vagy politikáról fogunk beszélgetni. Ti hozzatok témát, mi biztosítjuk a zavartalan és biztonságos környezetet egy őszinte beszélgetéshez.
A csoportot facilitálja: Tóth László mentálhigiénés szakember

Nalíni női jóga

2019. május 10, péntek, 17 óra
A Nalíni női jóga a hatha jóga elemeire épülő jóga foglalkozás, főleg olyan gyakorlatok sorával, amelyek a női szervekre hatnak. Segít abban, hogy jógázás közben az érzéseinkre, intuícióinkra koncentráljunk, ami a női lét alapja. A Nalíni női jóga gyakorlása visszavezethet a természetes nőiességhez.
Szabó Orsolya, képzés alatt levő női jóga oktató

Születési energiák
2019. május 10, péntek, 18:30 óra
Amikor megszületünk, kijövünk az öntőformából. A szülő megóvásra kapja a gyermeket 18 éves koráig, amikor a karma beindul. Asztrogramm, mint születési térkép megadja, hogy milyen energiával érkezünk az emberi létbe.
Előadó: Zatykó Éva

SzH 2019