Săptămâna Nașterii 2017 -13 mai

Seria de evenimente purtând numele de Săptămâna Nașterii a pornit în Ungaria în urmă cu 14 ani, în Oradea este organizată a 6-a oară pentru cei interesați. Având un caracter non-profit în totalitate, acțiunea dorește să ofere femeilor care își asumă noile roluri și conflicte generate de sosirea unui copil în familie ajutorul autentic de care au nevoie pentru a se putea orienta printre informațiile numeroase care le sunt furnizate. Scopul acestor întâlniri este de a oferi acel ajutor femeilor însărcinate și familiilor de care au nevoie pentru ca perioada sarcinii și nașterea în sine să nu fie dominate de neliniște, nesiguranță și îngrijorare.

Centrul Cultural Posticum și evenimentul Săptămâna Nașterii Oradea doresc să ofere împreună ajutor în bani, alimente neperisabile, articole de igienă personală, produse de curățenie și rechizite copiilor de la Casa Sfânta Angela.

Donațiile le așteptăm pe întreg parcursul săptămânii la sediul Centrului Posticum (Str. Teiului nr. 26).

Ora magică-mama și copilul

Ora magica este perioada de acomodare al 18009727_760371844133871_1839168939_nnou nascutului impreuna cu mama sau unul din parinti, este recomandata sa inceapa in cel mai scurt timp dupa nastere .

Avantajele orei magice sunt numeroase: confortul termic cel mai bun este mama, acomodarea la viata extrauterina la un mediu pe care il cunoaste, mirosul mamei, alaptarea cat mai devreme care faciliteaza dezvoltarea nou nascutului.

Oratoare: Dr. Sabau Anca medic specialist neonatolog, consultantă în lactație

Data: 13 mai 2017 ora 10:00

Locație: Capela Centrului cultural Posticum

Prima zi

Mama și bebelușul au fost într-un singur corp timp de 9 luni, sunt considerate o unitate panna katisihobiologică iar tranziția treptată și delicată este importantă atât psihologic cât si fiziologic. Sâmbătă vom discuta despre simbioza perfectă între mama și nou-născutul, ce înseamnă puterea instinctului neîntrerupt și netulburat. Fapte științifice și speculații greșite despre prima zi.

Oratoare: Bruncsák Anna consultantă în lactație voluntară, Kovács Katalin consultantă în lactație voluntară

Data: 13 mai 2017 ora 11:00

Locație: Capela Centrului cultural Posticum

Furtuni emoţionale de după naştere- workshop

Naşter18053222_10154466587564599_921230769_oea unui copil reprezintă în acelaşi timp naşterea mamei: femeia devine mamă odată cu naşterea copilului, iar această metamorfoză este un proces care implică schimbări atât fizice cît şi emoţionale. Atât schimbările fizice cât şi cele emoţionale pot fi dureroase şi în timp ce durerea fizică asociată cu naşterea este un fapt bine ştiut, înţeles şi acceptat la nivel social, durerea emoţională are un alt fel de statut – este deseori etichetată ca fiind „anormală”, „nejustificată”, „nepotrivită” fiind deseori stigmatizată. Societatea aşteaptă ca tânăra mamă să fie fericită, echilibrată, să se simtă împlinită, însă deseori la mamă apar sentimente de vinovăţie, frică, anxietate, neputinţă, însingurare, nesiguranţă, tristeţe, supărare. Cum şi de ce apar aceste emoţii? Cum le putem înţelege, exprima şi identifica? Cui i le putem împărtăşi? Cum inflenţează ele relaţionarea cu bebeluşul? Încercăm să găsim împreună răspunsuri la aceste întrebări în cadrul workshopului: „Furtuni emoţionale de după naştere: Să vorbim cu cărţile pe faţă despre baby blue, depresia post-partum şi stresul posttraumatic de după naştere.

Moderatoare: Furak-Pop Claudia, psiholog clinician la Centrul de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii” din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor.

Data: 13 mai 2017 ora 12:00

Locație: Capela Centrului cultural Posticum

Normalitatea nașterii
cioatab

Modificări ale corpului în perioada de sarcină și naștere. De ce este considerată nașterea naturală “golden standard” în obstetrică? Travaliul fiziologic vs patologic. Context national – de ce avem atâtea intervenții în procesul nașterii? Aportul echipei medicale și a cuplului pentru o naștere echilibrată.

Orator: Dr. Cioată Bogdan medic specialist obstetrică- ginecologie

Data: 13 mai 2017 ora 17:00

Locație: Capela Centrului cultural Posticum

Doula la naștere

Cine estDK 06e doula? Cum te poate ajuta în sarcină, în timpul travaliului, la naștere și în perioada post-partum? Ce posibilitați are o doula în maternitățile din România?

Vino să ne cunoști, să discutăm despre nașterea naturală pentru că noi considerăm că nașterea și venirea pe lume a unui copil sunt evenimete cruciale în viața familiei, mai ales a femeii.

Oratoare: Cercul Doula Holdvirag- Cosma Sonja, doula, instructoare LoveYourBelly, Szabo Orsi, doula,consultantă în pregătire pentru naștere, Hoffmann Kinga doula, instructoare Yoga Prenatală

Data: 13 mai 2017 ora 18:00

Locație: Capela Centrului cultural Posticum