Săptămâna Nașterii 10 mai 2018

Seria de evenimente a pornit în Ungaria în urmă cu 15 ani. În Oradea este organizată a 7-a oară. Având un caracter non-profit în totalitate, acțiunea dorește să ofere femeilor care își asumă noile roluri și conflicte generate de sosirea unui copil în familie ajutorul autentic de care au nevoie pentru a se putea orienta printre informațiile numeroase care le sunt furnizate. Scopul acestor întâlniri este de a oferi acel ajutor femeilor însărcinate și familiilor de care au nevoie pentru ca perioada sarcinii și nașterea în sine să nu fie dominate de neliniște, nesiguranță și îngrijorare.

Declanșarea travaliului
csu1Începerea nașterii este legată de prezența simultană a mai mulți factori, a mai multe condiții, dar nici în ziua de azi nu sunt cunoscute exact toate detaliile sale. Nașterea va începe, bineînțeles, atunci când i-a sosit momentul. Dar cât este de importantă oare data stabilită? Avem oare motive, avem oare dreptul să inducem nașterea? Sunt numeroase argumente pro și contra, care toate trebuie luate în considerație atunci când familia și personalul medical iau decizia împreună.
Prezentare susținută de: Dr. Bálint Balázs, medic primar obstetrică-ginecologie, Budapesta
 
Secretele oxitocinei
csu2Prezentarea va oferi o descriere succintă a sistemului oxitocinei centrale, cu un accent particular pe efectul pe care hormonii cu rol în procesul nașterii îl au dincolo de cel somatic ca și neurotransmițători cu influențe asupra stării emoționale, motivaționale și de modificare a stării de conștiență în cazul femeii care naște. În afară de aceasta, am să trec în revistă cele mai recente descoperiri cu privire la oxitocină. Aceste studii au ajuns la nivelul „uman” după modelele din lumea animală, așa că este din ce în ce mai interesant de urmărit rolul pe care acest sistem îl poate avea în relația părinte-copil, respectiv în legăturile care se stabilesc în cadrul familiei. Din păcate, funcționarea naturală a acestui sistem este împiedicată în timpul nașterii de numeroase intervenții de rutină, și diverse condiții, ceea ce perturbă un echilibru neurochimic delicat și fragil.
Prezentare susținută de: Prof. Univ. Varga Katalin, PhD. DSc., doctor al Academiei de Științe a Ungariei, Șef de Catedră / Catedra de Psihologie Emoțională / Institutul de Psihologie al Universității Eötvös Loránd
 
Competențele mamelor
csu3Din vremuri străvechi, nașterea a fost rezultatul binecuvântat al fecundității feminine. Evoluția medicinei a oferit un mare ajutor în rezolvarea unori eventuale complicații care pot să apară. Între timp însă sistemul medical a preluat coordonarea procesului nașterii, ceea ce a dus la scăderea treptată a competențelor mamelor în acest domeniu. În ziua de azi, intervențiile cezariene au devenit atât de numeroase încât sunt puse în discuție temeliile abilității de a naște. Oare într-adevăr au uitat femeile să nască?
Prezentare susținută de: H. Kondor Kata moașă, consultant de specialitate în perinatalitate

Centrul Cultural Posticum și evenimentul Săptămâna Nașterii Oradea doresc să ofere împreună ajutor copiiilor de la Casa Sfânta Angela. Participarea la prezentări sunt gratuite, dar așteptăm donațiile în bani pentru renovarea casei. Vă mulțumim!

SzAH

Hozzászólások